מה ההבדל בין נחירות רגילות לדום נשימה בשינה?

נחירות הן תופעה נפוצה שפוגעת באיכות השינה של מיליוני אנשים ברחבי העולם. לעיתים מדובר במטרד בלבד, אך במקרים אחרים נחירות עשויות להיות סימן לתופעה חמורה הרבה יותר – דום נשימה בשינה. למרות שהשתיים נראות דומות במבט ראשון, קיים הבדל משמעותי בין נחירות רגילות לבין דום נשימה בשינה, והכרת ההבדלים יכולה להציל חיים.

נחירות רגילות – מה זה בעצם?

נחירה היא קול שמופק במהלך השינה כאשר האוויר עובר בצורה חלקית דרך נתיבי אוויר צרים בלוע, באף או בקנה הנשימה. זהו רטט של הרקמות הרכות בלוע, ובמיוחד החך הרך והענבל.

נחירות עלולות להיגרם ממספר גורמים:

– השמנת יתר
– שינה על הגב
– שתיית אלכוהול לפני השינה
– עייפות קיצונית
– מבנה אנטומי (אף סתום, שקדים מוגדלים ועוד)
ברוב המקרים נחירות אינן מסוכנות מבחינה רפואית, אך הן עלולות לפגוע באיכות השינה – של הנוחר ושל הסובבים אותו.

דום נשימה בשינה – הרבה מעבר לנחירה
דום נשימה בשינה (Obstructive Sleep Apnea – OSA) הוא מצב רפואי שבו דרכי האוויר נסתמות לחלוטין או חלקית שוב ושוב במהלך השינה, וגורמות להפסקות נשימה קצרות – שנמשכות לרוב בין 10 ל-30 שניות ולעיתים אף יותר. במקרים חמורים, ההפסקות עלולות להתרחש עשרות ואף מאות פעמים בלילה.
בכל פעם שהנשימה נפסקת, רמות החמצן בדם יורדות, והמוח שולח "אזעקה" שמעירה את הגוף כדי לחדש את הנשימה – לרוב מבלי שהאדם מודע לכך. התוצאה היא שינה לא רציפה ולא משקמת.

מהם הסימנים שמצביעים על דום נשימה ולא רק על נחירות?
נחירות בלבד לרוב לא כוללות סימפטומים נוספים, אך כאשר מופיעים הסימנים הבאים – יש מקום לחשוד בדום נשימה בשינה:
– הפסקות נשימה ניכרות במהלך הלילה – בן/בת זוג שמבחינים בכך
– התעוררויות תכופות בלילה עם תחושת חנק
– עייפות קיצונית ביום, למרות שינה "מספקת"
– קושי בריכוז, בעיות זיכרון או מצב רוח ירוד
– כאבי ראש בבוקר
– יובש בפה עם ההשכמה
– יתר לחץ דם שאינו מוסבר

השלכות בריאותיות – נחירה מול דום נשימה
נחירה רגילה עשויה לפגוע באיכות החיים, ביחסים הזוגיים ובהרגשה הכללית, אך אינה מהווה בדרך כלל סכנה בריאותית.
דום נשימה בשינה, לעומת זאת, עלול לגרום לסיבוכים חמורים:
– עלייה בלחץ הדם
– סיכון מוגבר למחלות לב וכלי דם
– סוכרת מסוג 2
– שבץ מוחי
– ירידה בתפקוד הקוגניטיבי
– סיכון מוגבר לתאונות דרכים עקב עייפות

אבחון והבדלים בטיפול

נחירות רגילות לרוב אינן מצריכות טיפול רפואי, אך ניתן להקל עליהן באמצעות:
– ירידה במשקל
– שינוי תנוחת שינה
– הימנעות מאלכוהול
– מכשירים דנטליים פשוטים (שמזיזים את הלסת מעט קדימה למשל)

דום נשימה בשינה מחייב אבחון רפואי – לרוב באמצעות בדיקת שינה (פוליסומנוגרפיה) בבית או במעבדה. בהתאם לתוצאות, יומלץ על טיפול:
– שימוש במכשיר CPAP
– התקן דנטלי ייעודי
– ניתוח ליישור מחיצת האף או הסרת שקדים במקרים מסוימים
– שינוי אורח חיים כולל ירידה במשקל
-TongUp  סד לשון

מחקרים מגלים שהצמדת הלשון לחך העליון באמצעות סד לשון TONGUP במהלך השינה מפחיתים משמעותית נחירות ואולי גם דום נשימה בשינה.

חיפוש בגוגל באמצעות מילות המפתח "נחירות" ו"טיפול" באנגלית מניב למעלה מ-5 מיליון תוצאות. עדיין, אין טיפול סטנדרטי זמין לנחירות ראשוניות או לנחירות הקשורות לצורה קלה של דום נשימה בשינה אבל, יש תקווה לכל אותם בני זוג חסרי שינה הסובלים מהנוחרים שישנים לצידם במיטה.

מחקרים ראשוניים שפורסמו  מגלים  שבני אדם בוגרים הנוחרים וכאלה שסובלים מדום נשימה בשינה, הישנים עם לשון המורמת ומוצמדת לחך העליון הפחיתו משמעותית את תדירות הנחירות, עוצמתן וגם את רמת דום נשימה בשינה.

נחירות הן אחת התסמינים הנפוצים ביותר הקשורים לדום נשימה בשינה אשר נגרם מרעידות של הרקמות הרכות החוסמות את הלוע במהלך השינה. חלק מהאנשים הנוחרים סובלים גם מדום נשימה בשינה. למרות הראיות לכך שנחירות משפיעות על יחסים בין בני זוג הטיפול בתופעת הנחירות לא מטופל ע"י רוב הנוחרים כלל.

הטיפול בנחירות משתנה מאוד וכולל הימנעות מאלכוהול ותרופות הרגעה, הימנעות משכיבה על הגב לשינה, ירידה במשקל, טיפול בבעיות אף, ניתוחים בחך ובדרכי הנשימה העליונות ושימוש במכשירי שינה דנטליים.

לסיכום
נחירות אולי נראות עניין שולי – אך הן עשויות להעיד על בעיה רצינית יותר. ההבדל המרכזי בין נחירות רגילות לדום נשימה בשינה הוא בהשפעה על הנשימה ורמת החמצן בגוף בזמן השינה.
אם הנחירות מלוות בעייפות קיצונית, הפסקות נשימה או תסמינים נוספים – חשוב לא להתעלם ולפנות לבדיקה. טיפול בזמן יכול לשפר לא רק את השינה, אלא גם את הבריאות הכללית ואת איכות החיים.

"כל המידע והתכנים באתר הם להעשרת הידע של הקוראים בלבד ואינם מהווים בשום אופן המלצות לטיפולים רפואיים כלשהם או תחליף להתייעצות עם רופאים מומחים"